Iskolánk, a Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda a korábbi hagyományainkhoz híven a 2022-es évben is részt vett a Bethlen Gábor Alapkezelő Határtalanul pályázatán. Örömmel írhatjuk, hogy az erdélyi programunk negyedik alkalommal nyerte el a támogatást, 2017, 2018, 2019 után ismét megvalósíthattuk a kirándulást, igaz, a tervezett 2022-es dátumot kénytelenek voltunk 2023-ra halasztani. Eddig minden alkalommal ősszel került sor az utazásra, ám most a kora nyári, júniusi időjárásban bízva indultunk. A Kétpói Tagintézménnyel együtt 31 tanuló ülhetett buszra.

A korábbi években jól kipróbált, tartalmas programot tudtunk idén is megvalósítani. Bázisunk Torockó volt, Erdély egyik legkedvesebb, festői faluja. Vendéglátónk ismét a Brassais Véndiák Alapítvány Tóbiás Vendégháza volt, immár kibővítve, felújítva várt minket. Nagy köszönet illeti a konyhájukat, akik erdélyi ízekkel kényeztettek minket, esténként a fáradt nap után volt helye a kiadós vacsorának. Torockó közelében megtalálható Erdély érdekességeinek nagy hányada, mind történelmi, mind földrajzi, mind vallási tekintetben.

Első napon a Székely-kő megmászása volt a hosszú út után a feladat. Bár volt panaszhang is eleinte, a csúcsra felérő fáradtabbakat is elkápráztatta az 1129m magasról élvezhető kilátás, melyről jó időben körbe-körbe tekintve a Kárpátok koszorúja kéklik minden irányban.

Második napon a Tordai Sóbánya és a Tordai Hasadék könnyebb sétával és jó pár lépcsővel juttatta feledhetetlen látványhoz a tanulókat. A Sóbányában a megszokott kedvességgel vezettek végig minket, jó volt magyar szavakkal hallani e csodálatos geológiai helyről. A Hasadéknál lángossal, kirakodóvásárral is kedveskednek a vendégeknek, a patak, mint minden hegyi patak, kedvesen ragadta maga mellé a parti kövekre az Alföldről jött gyermekeket.

Harmadik napon sok látnivaló kápráztatott minket. Nagyenyeden a híres fűzfára, a várra és a vártemplomra csodálkozhattunk rá. Alvinc faluban Martinuzzi Györgynek, Erdély valamikori kormányzójának kastélyát láttuk. Gyulafehérváron Erdély első számú templomában, a székesegyházban állhattunk tisztelettel nagy fejedelmeink sírja előtt, és a gótikus, reneszánsz építészet kényeztetett el az óváros főutcáján. Paloták, kertek, erődbástyák repítettek a múltba. Könnyebb, bár kaptatós séta vitte fel csoportunkat a Torockószentgyörgy melletti várba, amiről a Székelykőre nyílt kilátás. Ezen az estén szerveztük meg a falutörténeti, faluismereti vetélkedőt, ahol 4 csapatra osztottuk a tanulókat, így járták be Torockó esti utcáit, a feladatok megoldásai után kutatva. A két első és két második helyezés fej-fej melletti verseny után született, egyetlen apró kérdés döntött.

Utolsó napon az időjárás nem kedvezett a kezdetnek, Kolozsváron váratlanul novemberi hideg eső látogatott, a Körösfőn tartott pihenő több sikert hozott, vásárlás tekintetében legalább is. Nagyszalontán, a Csonka-toronyban tett látogatásunkkal zártuk a kirándulást, az Arany János Múzeum tárlatvezetése profi és élvezetes olt, a múzeum kiállítása európai színvonalú, élményközpontú.

Az előkészítő órán, az értékelő órán és az Összetartozás napján is mélyíthettük a kiránduláson megszerzett tudást, és magyarság tudatunkat a Rákóczi által bejárt helyszínek megismerésével is erősíthettük.

Nagy hálával szeretnénk megköszönni, minden kedves szülő segítségét, mellyel a gyermekeknek tudtunk tízórait és uzsonnát is biztosítani!

Nagyon köszönöm minden kedves munkatársamnak, aki segített a kirándulás során a gyermekek felügyeletében, minden tanulónk minden pillanatban szem előtt volt. Hegyek között és külhoni városainkban bizony jobban aggódik a kísérő pedagógus a tanulókért. El nem hagytunk egyet sem, bár biztos akadt köztük szép számmal, akik még maradtak volna a csodálatos Erdélyországban. Így mi nyugodtan, a gyermekek pedig élményekkel tele érkezhettünk haza, Túrkevére és Kétpóra.

Józsi bácsi a gyermekektől kiérdemelte a legkedvesebb buszsofőr címet, neki is hálás köszönet jár türelméért, segítségéért! Nagyon bízunk benne, hogy visz még minket Torockóra. A 2023-ban kiírt, 2024-ben megvalósítandó pályázatot benyújtottuk az Alapkezelőnek, a leendő 7. a és 7. b nagy izgalommal várhatja a döntést.

Köszönjük az Alapkezelő és Magyarország támogatását!
Horváth Viktor