Tornász eredmények

Április 28-án és május két hétvégéjén zajlott  iskolánk Diáksport Egyesületébe leigazolt tornászaink megmérettetése.

Rácz Lilla Sarolta 4.a osztályos tanulónk, a Gyermek Kezdő I.o. Országos Tornászbajnokság 1-2. fordulóján egyéni összetettben 1. helyezést ért el, továbbá Vidékbajnok lett, míg Bodó Berta az Áprilisban megrendezésre kerülő Torna „A” Diákolimpia Döntő IV. korcsoportjában, egyéni összetettben a 7. legjobb lett.

Szeretettel gratulálunk és további eredményes sportolást kívánunk!

Iskolában az Erdő

A Fenntarthatósági hét lezárásaként április 29-én a NEFAG erdésze látogatott el intézményünkbe. Az Iskolában az Erdő Program keretében az erdők és a fenntarthatóság témakörében tartott foglalkozást a 2-5. osztályosaink számára.
Interaktív, játékos módszerek segítségével megismertük az erdőt, mint életközösséget és azok megőrzésének fontosságát.
A gyermekeink természet iránti szeretetét, környezetünk megóvása iránti elköteleződését segíti továbbá a kártyajáték, puzzle, mesekönyv és egy összeszerelhető rovarhotel is, amelyet iskolánk kapott ajándékba.

Kevi Refis Kutatók 3.

A Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda a 2023/2024-es tanévben sikeresen pályázott a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által a „Tehetségközelben” – komplex tehetséggondozó programok támogatása címenhirdetett pályázatra.

Elnyert összeg: 2 610 000 Ft.

Iskolánkban a természettudományos tárgyak népszerűsítését fontos feladatnak tartjuk. A Kevi Refis kutatók 3. program lényege az, hogy a diákok ismerjenek meg olyan továbbtanulási lehetőségeket, ahol a természettudományokkal foglalkozhatnak, fejlesztésekben, kutatásokban alkalmazhatják problémamegoldó gondolkodásukat.

A program megvalósítása során új eszközöket vásároltunk a foglalkozásokhoz, a már meglévő robotok mellé. A pályaorientációs kitekintést a Kutatók Éjszakáján való részvétellel kezdtük. Ellátogattunk a Nyíregyházi Egyetem – LEGO® Education Innovation Studiojába, ahol a LEGO Education oktatási eszközök használatával, valamint a módszertani oktatás lehetőségeivel ismerkedtünk meg. A Nyíregyházán működő Lego gyárban egy nagyon érdekes, hasznos információkkal teli, élménydús látogatást tettünk.

A robotika foglalkozások mellett még számos, már hagyománynak mondható programot valósítunk meg a tanév hátralévő részében 2024. augusztus 31-ig.

Rózsásné Kalmár Tímea

Teremtett világ őrzői

Ebben a tanévben is meghirdettük egyházmegyénkben a Teremtett világ őrzői címet viselő természetismereti csapatversenyünket. Az első három levelezős fordulóban elért eredményük alapján 5-5 csapat kapott meghívást a Fenntarthatóság hetén, április 24-én iskolánkban tartott döntő megmérettetésre. Az idei verseny vezérgondolata Szent – Györgyi Albert Nobel-díjas kutatónktól származik:

„Uram! Azzal dicsérlek, hogy szebbé teszem a Teremtés rámeső zugát,

 Hogy fénnyel, meleggel, jóakarattal és örömmel töltöm meg világomat …”

 Előzetes feladatként mindkét korcsoportban olyan 3D-s alkotást kellett készíteni, amely azt szemlélteti, hogy mit üzen számukra a Föld napja. Szebbnél szebb, ötletgazdag alkotásokkal érkeztek a csapatok a versenyre, ahol a feladatlapok megoldását követően az alábbi végeredmény született:

3-4. osztály

  1. helyezés Amazónia Amazonjai csapat (Kaszap Nagy István Ref. Ált. Isk. és Ó.) tagjai: Buksa Léna Hanna, Kiss Virág, Mészáros Dia, Nagy Zsófia
  2. helyezés Kutató cicakölykök csapat (Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. és Talentum Ó.) tagjai: Bene Katalin, Czinege Viktória, Makai Flóra, Nagy Anna
  3. helyezés Elemek csapat (Kaszap Nagy István Ref. Ált. Isk. és Ó. Kétpói Tagint.) tagjai: Csontos Gergő János, Hegedűs Zsófi, Hulimai Niké Lia, Vágner Olívia

5-6. osztály

  1. helyezés Természetszeretők csapat (Kaszap Nagy István Ref. Ált. Isk. és Ó.) tagjai: Boros Liliána, Gyarmati Zsófia, Mile Zsófia, Pabar Zoltán
  2. helyezés Jegesmacik csapat (Petőfi Sándor Ált. Isk.) tagjai: Ányos Natália Vanda, Balogh Bende András, Köteles Korina Viktória, Madarasi Áron Dániel
  3. helyezés Természettudósok (Kaszap Nagy István Ref. Ált. Isk. és Ó.) tagjai: Józsa Jázmin, Farkas Attila, Palásti Sára

Gratulálunk az eredményekhez és köszönjük a felkészítő pedagógusok segítő munkáját!

Szabóné Debreczeni Ildikó
versenyszervező

Kiváló tanulók fogadása

Február 1-jén köszöntöttük iskolánk kiemelkedő eredményt elért diákjait. Erre az alkalomra 38-an kaptak meghívást, közülük 24 kitűnő tanuló. A fogadáson azon tanulók vehetnek részt, akiknek félévkor a tanulmányi eredményük vagy minden tantárgyból jeles vagy legfeljebb 1-2 jó osztályzattal rendelkeznek. A kiválósághoz nemcsak tantárgyi tudás, hanem a társakkal és a felnőttekkel szemben tanúsított példamutató magatartás, a közösségben és a közösségért végzett munka is társul.

Gratulálunk nektek, kívánjuk hogy szorgalmatok, kitartásotok maradjon meg a következő félévben is.

Vezetőség

Kirándulás Milánóban

Iskolánk Cserkészcsapata 2023.12.19 – én csodálatos kiránduláson vett részt Milánóban. Nagy izgalommal várták a gyerekek ezt a napot. Korán reggel indultunk Budapestre a repülőtérre. Nagyon sok gyermeknek ez volt az első utazása repülővel, ami életre szóló élményt nyújtott nekik. Milánóban  gyönyörű  napsütéses idő várt bennünket. Előre megtervezett útvonalat jártunk körbe sok látnivalóval:

  • több mint 1500 éves bazilika 
  • Santa Maria delle Grazie – templom 
  • Castello Sforezesco.
  • Séta a Dóm téren és a karácsonyi vásárban. 

Este indultunk vissza Magyarországra. A gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodtak ezen a napon. Sok információt tudhattak meg a séta során. 
Köszönjük a vezetőségnek ,hogy engedélyezték ezt az utat számunkra; a szülőknek a sok segítséget. 
Külön köszönet Kereszti Bulcsú Lélnek a fantasztikus program szervezésért és megvalósításáért.

Találkozunk 2023-ban!

Október 14-én osztálytalálkozóra gyűltek össze az 1998-ban elballagott diákjaink. Az akkori osztályfőnökük, Klósz Ilona vezetésével újra elfoglalták helyüket egykori osztálytermükben a Kálmán király úton. Az eltelt 25 év sok-sok személyes élettörténéseit megosztva egymással arra is lehetőség nyílt, hogy az iskola épületét végigjárják kíváncsian keresve a hajdani csínytevések helyszíneit. Bár az iskolai tanulmányok, munkalehetőség az ország más városai felé sodortak többőtöket, de külön öröm számunkra, hogy vannak közületek, akik szülőként, jelenleg is közvetlen kapcsolatban álltok iskolánkkal.

Életetekre Isten áldását kívánva reméljük, hogy 2028-ban újra találkozhatunk veletek!

Európai Diáksport Napja (ESSD)

Intézményünk csatlakozott 2023. szeptember 29-én az Európai Diáksport Napja (ESSD) alkalmából megrendezett eseményhez, melyet az alábbi tanúsítvány is mutat. Köszönjük Kálmán Éva testnevelőnknek az ESSD megvalósulásáért tett erőfeszítéseit.

Pályaorientációs nap 6. osztály

A 6. osztály 2023. szeptember 21-én Budapestre látogatott el pályaorientációs napján. Mivel a vasúti közlekedést és a budapesti tömegközlekedést választottuk, így a közlekedés szervezés, irányítás gyakorlati megvalósulása volt az  első szakmacsoport, amelyet megfigyelhettünk. A Budai Várba látogattunk, ahol az idegenforgalom, vendéglátás, épületfelújítással kapcsolatos szakmák tömegével találkoztunk. A Palota udvarán épp egy filmforgatás zajlott, így a filmipar különböző szakmacsoportjaiba is betekintést nyerhettünk. A Budapesti Történeti Múzeumban pedig ifjúsági tárlatvezetésen vehettünk részt, így a történész, régész, múzeumpedagógus hivatásának megismerése is megadatott számunkra. Nagy élmény volt a Várnegyed megismerése, a Sikló, a Halászbástya, a Mátyástemplom megtekintése. 

Keresztiné Bácskai Melinda – osztályfőnök